Alle artikelen

Een digitaal platform opzetten in 1, 2, 3 (4, 5, 6)

HG
Harmony Group
Business
Harmony staat bekend om zijn nuchtere aanpak van zowel zakendoen als IT. Wij helpen organisaties transformeren naar een digitale organisatie en we doen dit binnen verschillende sectoren en domeinen. Harmony biedt een geïntegreerde dienstverlening: van advies tot implementatie van kant-en-klare oplossingen en beheerde diensten.
Deel deze post

Je overweegt een switch naar een (nieuw) digitaal platform? Hoe moet de platform blueprint er in dat geval uitzien? Hoe begin je daaraan? We gaan er stap per stap dieper op in.

1. Zet even een stap terug.

Wanneer we een probleem zien opduiken in een bepaalde situatie, verbinden we er meteen een digitale oplossing aan. We vergeten, vaak onbewust, om stil te staan bij het grotere geheel en waar het probleem nu precies om draait. We moeten dus, een stap terug zetten om zo door te kunnen dringen tot de kern van het probleem.Je kan dit vergelijken met actief en selectief luisteren. We menen vaak onterecht dat we luisteren, maar er is een verschil tussen actief luisteren en selectief luisteren. Vaak luisteren we selectief en gaan we in de boodschap op zoek naar wat we willen horen, waarvan wij geloven dat het bijdraagt aan de oplossing. Je mist dus een deel van de boodschap, een deel dat je wel zou oppikken als je actief luistert. Diezelfde logica kan je ook toepassen bij het overwegen van een switch naar een digitaal platform. Vragen die je jezelf kan stellen om tot deze kern te komen zijn de volgende:

  • Waar bevinden zich momenteel de pijnpunten en vooral wat zijn de onderliggende oorzaken van elk van die struikelblokken? (AS IS)
  • Wat wil je in de toekomst bereiken, wat is je streefdoel? (TO BE)
  • Wat is je drijfveer om te vernieuwen? (TO BE)
  • Zitten alle actoren op dezelfde lijn over de to be aanpak?

Aan de hand van deze vragen kan je een heldere en gedeelde visie vormgeven, daarin berust immers de basis voor elk succesvol project.Ben je ervan overtuigd dat je projectdoelstellingen duidelijk en gedragen zijn, dan nog kan je jezelf onderwerpen aan bovenstaande vragenlijst. Het vraagt slechts een kleine moeite en het levert gegarandeerd verhelderende inzichten op die bijdragen aan het scherp stellen van je project goal en scope.! Let ook op voor zogenaamde gadget innovation, een veelvoorkomende pitfall die ook aan bod kwam in onze eerdere blog.

2. Zoom in op jouw high level TO BE processen

Om te weten welk digitaal platform je moet kiezen of je wil bouwen, moet je een helder zicht hebben op je toekomstige activiteiten: hoe zal je georganiseerd zijn? Welk partijen spelen een actieve rol in deze processen? Onze gouden raad: vertrek bij het zoeken naar antwoorden op al deze vragen altijd vanuit het standpunt van de klant of de gebruiker. Trek je empathy-suit aan! In deze fase van het vormgeven van de TO BE processen gaat het nog niet om de details, maar eerder om de high level processen en interacties die plaatsvinden. Waak erover dat alle actoren die deelnemen één gemeenschappelijk interpretatie erop nahouden.

3. Bepaal jouw prioriteiten

Wat is essentieel, wat is eerder nice to have, wat moet er volautomatisch gebeuren en waar zit de toegevoegde waarde van het verder manueel uitvoeren van bepaalde processen? Onze gouden tip hierbij: pas het pareto principe toe om te prioriteren: 80/20. De inspanningen moeten geleverd worden om het grootste deel van de koek (80) optimaal te laten functioneren, de uitzonderingen (20) zullen altijd blijven bestaan.Laat verschillende betrokken actoren hun visie hierover delen, wat voor de ene essentieel is, kan eerder een nice to have zijn voor de andere. Door onderling deze discussies te voeren, bouw je verder aan het gemeenschappelijke begrip.

4. Gluur eens bij de buren

Ga zeker ook eens bij je concurrenten kijken, hoe zij het er vanaf brengen. Hou bovendien ook rekening met wat gebruikelijk is in jouw marktsegment. Onze tip hierbij is simpel: blijf authentiek, ga uit van de sterktes en waardes van jouw organisatie en bewandel verder dat pad dat het best bij jou past.

5. Ready? Platform blueprint? Go...

Na het doorlopen van bovenstaande stappen, beschik je over alle elementen om je platform blueprint samen te stellen. Je kan in je platform blueprint ook reeds jouw selectiecriteria opnemen, zo beschik je over een duidelijke en complete checklist wanneer je selectieproces van start gaat.

6. Go, Go, Go!

Welkom bij de start van je selectieproces van jouw (nieuw) digitaal platform. Weeg bij de start steeds goed af welke delen van je project intern verder ontwikkelt en voor welke onderdelen je een beroep zal doen op externe partners. Je kan aan de hand van de platform blueprint zien of je criteria matchen met de skills die je in huis hebt.Blijkt dat je toch nog skills mist om je selectiecriteria verder te vervullen? Of ben je op zoek naar iemand om jouw proces van A tot Z te begeleiden? Aarzel dan niet om ons te contacteren, we helpen je graag verder ;-)

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen
No items found.