Alle artikelen

Hoe kan je bedrijfsarchitectuur je helpen met je transformatieverhaal?

HG
Harmony Group
Business
Harmony staat bekend om zijn nuchtere aanpak van zowel zakendoen als IT. Wij helpen organisaties transformeren naar een digitale organisatie en we doen dit binnen verschillende sectoren en domeinen. Harmony biedt een geïntegreerde dienstverlening: van advies tot implementatie van kant-en-klare oplossingen en beheerde diensten.
Deel deze post

Digitalisering is als het ware een standaard geworden in onze huidige economie. Waar het begrip vroeger enkel geïnterpreteerd werd als het transformeren van fysieke naar digitale flows, zien we dat digitalisering inmiddels een veel bredere betekenis heeft gekregen. Zo wordt digitalisering o.a. ingezet om bedrijfsmodellen te verbeteren, en meer specifiek om de steeds evoluerende technologieën zoals bijvoorbeeld de radicaal verbeterde communicatie- en informatietechnologie te introduceren in de bedrijfsprocessen. Gaandeweg is de waarde van het IT-landschap van een bedrijf dus stevig gegroeid en kan deze niet langer gezien worden als slechts een kostenpost in de boeken.Om relevant te blijven en te kunnen blijven concurreren in de alsmaar digitaler wordende markt moet een bedrijf digitalisering en innovatie dus hoog in het vaandel dragen – maar dat is zeker niet alles. Daarnaast wordt het ook steeds belangrijker dat binnen een organisatie zowel de business, als de IT-afdeling, de strategie én de bijbehorende activiteiten beter op elkaar afgestemd worden. Bovendien hoort een organisatie ook nog eens opgewassen te zijn tegen de grote druk die meekomt met de snelheid en complexiteit van onze economie. Maar hoe doet een bedrijf dit nu precies vraag je jezelf waarschijnlijk af.

Bedrijfsarchitectuur als hulpstuk

Om een overzicht te creëren in deze complexiteit staan bedrijven steeds vaker en langer stil bij hun bedrijfsarchitectuur. Door te investeren in een doordrongen bedrijfsarchitectuur, kan deze ook effectief gebruikt worden als hulpmiddel bij het omvormen of bijschaven van bedrijfsmodellen. De reden waarom is simpel: de Enterprise Architecture zorgt enerzijds voor een uitgebreid overzicht van de organisatie en al zijn bestanddelen, en anderzijds creëert het duidelijkheid over de strategische en tactische objectieven van de organisatie.Zo zal je via de bedrijfsarchitectuur meer leren over de inrichting van het bedrijf, de waarden en principes, maar zal ook een duidelijk beeld geschetst worden van de beoogde doelen, verschillende bedrijfsprocessen, en informatiesystemen. In de praktijk zien we dat een bedrijfsarchitectuur vaak opgedeeld wordt per domein zoals bijvoorbeeld de informatie architectuur, de technische architectuur en de management architectuur. Wanneer een organisatie een goed begrip heeft van zijn bedrijfsarchitectuur, dan zal ze beter gewapend zijn wanneer ze een digitale transformatie op poten wil zetten. Het zal veel makkelijker worden om actieplannen uit te tekenen, pijnpunten te identificeren en de beoogde objectieven te realiseren.En dat willen we toch allemaal, niet? Met de kennis die de architectuur meebrengt, wordt het mogelijk om complexe transformatieprojecten veel efficiënter en consistenter te verwezenlijken. De ondersteuning die het framework aanbiedt aan de verschillende business units is van onmisbare waarde en zorgt dat er veel gerichter naar oplossingen kan gezocht worden. Ook organiseren, communiceren en implementeren wordt een stuk eenvoudiger. Zeg dus maar dag tegen chaotische, dure en inefficiënte werkwijzen.

Vanuit een consultant’s point of view

Als consultants zien we vaak dat bedrijven moeilijkheden ondervinden met digitalisatie doordat ze beschikken over een eerder conservatieve bedrijfsarchitectuur en een verstijfd IT-landschap. Mogelijks laten de bestaande systemen en processen te wensen over, omdat ze oorspronkelijk niet werden ontworpen om digitaal te worden. In zulke gevallen vraagt een digitale transformatie dan ook een open mindset en uiteraard een zeker niveau van expertise en skills.Bij het behandelen van dit type projecten investeren wij steeds opnieuw een groot aandeel in het bedrijf zijn architectuur. Wij zorgen ervoor dat de transformatie gerealiseerd wordt op een consistente manier én in lijn met de organisatie-brede objectieven door onder meer een Project Start Architecture. Hierin worden de bedrijfsarchitectuur en de verschillende domeinen ervan uitgebreid besproken, maar ook o.a. de context van het project en de reden erachter, de betrokken processen en business units, de impact op de informatie systemen en zo meer. De tijd die wij investeren in het documenteren van een Project Start Architecture, winnen wij dubbel en dik terug in de hierop volgende stappen doordat we veel doelgerichtere oplossingen kunnen aanbieden. Door langer stil te staan bij de architectuur, weten wij sneller waar het schoentje knelt en welke oplossingen een uitweg kunnen bieden. Zulke oplossingen kunnen allerlei verschillende vormen aannemen zoals bijvoorbeeld MuleSoft platforms, applicaties en zelfs Power BI dashboards.Voor elke verandering gaan we samen met de klant de uitdaging aan en proberen wij transformatieverhalen met een happy ending te vertellen. “Team up for change!” luidt het op onze startpagina, dat zegt genoeg. Neem gerust contact met ons op als je hierover vragen hebt.

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen
Geen artikelen gevonden
No items found.