Alle artikelen

Data beter begrijpen: de kracht van semantiek

MSS
Myriam Sillevis Smitt
Business Consultant
Myriam Sillevis Smitt is een Business Consultant bij Harmony Group, bekend om haar samenwerkende en pragmatische aanpak bij digitale transformaties. Ze heeft een Master of Science (MSc) in Onderzoek, Bewegingswetenschappen van de VU Universiteit Amsterdam, met een focus op neurologische en degeneratieve ziekten.
Deel deze post

Toegang tot data helpt veel bedrijven om beter in te spelen op de marktbehoeften van de klant en processen te optimaliseren. Het nemen van data-gedreven beslissingen is een noodzaak om concurrerend te blijven. Met de beschikbaarheid van moderne softwaretools en meetmethoden is de hoeveelheid beschikbare data tegenwoordig niet langer een beperkende factor. Data verzamelen is echter één ding, maar ook de nood om aan gestructureerde analyse, documentatie en opslag te doen dringt zich meer en meer op.

De reden hiervoor? Steeds meer bedrijfsbeslissingen worden gebaseerd op data, wat ook maakt dat werknemers gespecialiseerd in data een belangrijke rol vervullen. Data semantiek – of het helpen interpreteren structureren van je data – zal in de komende jaren dan ook een cruciale rol spelen in veel organisaties.

Een voorbeeld uit de gezondheidszorg: stressmetingen en data

Stel: het ziekenhuis waar je werkt heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor het meten van stress via transpiratie en bloeddruk. Opeens komt er allerlei nieuwe data tevoorschijn – deze zou nu gebruikt kunnen worden voor het nemen van onderbouwde beslissingen op vlak van gezondheid. Maar… hoe doe je dat dan foutloos en zonder dat je het risico loopt dat interpretaties misschien niet volledig juist zijn?  

Bovenstaande vraag wordt nog net iets te weinig gesteld. En dit terwijl de verzameling van data nog maar de start is. Zo heeft men in de gezondheidssector al zeer geavanceerde analysetechnieken ontwikkeld om de interpretatie van de bloeddruk en zuurstofverzadiging in het bloed van mensen meten, en kan men data hierover correct interpreteren. Maar wat als we dan terugkijken naar ons voorbeeld over stress? Deze variabele wordt momenteel op zeer verschillende manieren gemeten – en kan dus ook zeer verschillend geïnterpreteerd worden, met alle gevolgen en potentieel verkeerde adviezen aan patiënten van dien. Bovendien bestaan er momenteel geen gevalideerde richtlijnen voor het omgaan met fysiologische stressdata. Het verzamelen van data is nog maar de start, hoewel veel bedrijven dit als een einddoel zien.  

Van verzameling naar interpretatie en documentatie

Hoe kan jij nu concreet inspelen op deze uitdaging in jouw bedrijf? Zet data semantiek op de agenda. Deze term vervat alles wat we begrijpen onder het structureren, documenteren en interpreteren van data. Je kan alvast van start gaan met de volgende, concrete tips:

1.      Interpreteer nooit alleen je data, kijk ook naar de context waarin je deze hebt verzameld

2.      Maak je werknemers bewust over ditvraagstuk en betrek ze bij je strategie. Wanneer mensen beter begrijpen watmogelijke gevolgen zijn van verkeerd geïnterpreteerde data, zullen zegemotiveerd zijn om kritische analyses te doen

3.      Werk aan protocollen over datainterpretatie binnen jouw bedrijf, en werk aan documentatie hierover. Zo kan kennis overgedragen worden van werknemer op werknemer, en afdeling op afdeling.

In een tijdperk waarin data de drijvende kracht is achter vooruitgang, is data semantiek de sleutel tot het ontsluiten van het volledige potentieel van informatie. Het geeft niet alleen betekenis aan data, maar opent ook de deur naar een wereld van mogelijkheden, variërend van slimmere besluitvorming tot geavanceerde kunstmatige intelligentie.

Ervaar je specifieke uitdagingen met data in jouw onderneming? Harmony staat steeds klaar voor een gesprek of brainstormsessie. Neem gerust contact op met ons Business Consultancy team.

Gerelateerde artikelen
Alle artikelen
Na 6 maanden Harmony blikt Young Graduate Lisa terug
Business Consultancy
In februari ’23 startte Lisa als Junior Management Consultant. Samen met Bart stapte ze in het eerste Young Graduate Programma van Harmony Business Consultancy. Vandaag kijken we samen terug op de afgelopen 6 maanden en hoe zij dit beleefd heeft.
Lees meer
Harmony School zorgt voor "top athletes"
Business Consultancy
Bij Harmony geloven wij sterk in kennisdeling en persoonlijke ontwikkeling. Daarom werd enkele jaren geleden Harmony School opgericht. Dit initiatief kwam voort uit het Business Consultancy team en is inmiddels uitgegroeid tot een aanbod van meer dan 20 interne en 50 externe trainingen die collega’s kunnen volgen. Achterliggend is een schat aan documentatie te vinden over relevante onderwerpen met betrekking tot digitale transformatie, variërend van agile tot design thinking, change management tot business analyse. Collega’s die expertise hebben opgebouwd in een bepaald vakgebied, verzorgen opleidingen tijdens digitale lunchsessies voor geïnteresseerde collega’s. Zo werden er afgelopen jaar maar liefst 17 interne trainingen georganiseerd. Het Harmony School team, bestaande uit Business Consultancy collega’s, zorgt voor de coördinatie en ontwikkeling van het opleidingsaanbod.
Lees meer
Business Next Step case: GZA ziekenhuizen
Business Consultancy
Met meer dan 1000 beschikbare bedden en circa 3600 personeelsleden behoort GZA Ziekenhuizen in Antwerpen tot een van de de grootste ziekenhuizen van België. GZA heeft plannen om in 2024 te fuseren met ZNA onder de nieuwe naam ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom). GZA zet zich niet alleen in voor kwalitatieve zorg voor patiënten, maar investeert ook aanzienlijk in de ondersteuning en ontwikkeling van hun medewerkers. Om dit te verwezenlijken, worden voortdurend nieuwe projecten en initiatieven opgestart. Het managen van deze projecten en ze succesvol afronden is een uitdaging, zeker in tijden van grote personeelstekorten. Om meer inzicht te krijgen in wat men kan doen om de projectwerking te verbeteren, heeft GZA een business next step traject bij Harmony ingezet. Samen met Quinten Debruyne, senior beleidsmedewerker finance bij GZA, blikken we terug op dit traject.
Lees meer
Kirsten kijkt terug op haar eerste 6 maanden als Management Consultant bij Harmony
Business Consultancy
Kirsten startte in september ’22 als Management Consultant in het business consultancy team bij Harmony. Na een leuke onboarding dag begon ze meteen aan haar eerste digitale transformatieproject bij een klant, samen met enkele Harmony collega’s. Nu, 6 maanden later, blikken we terug met haar op de afgelopen periode bij Harmony.
Lees meer
Business Next Step case: bpost
Business Consultancy
bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Hun 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. bpost kwam bij Harmony terecht met enkele concrete vragen die resulteerden in een Business Next Step traject. Samen met Helena Campens, Digital Strategy & Transformation Manager bij bpost, blikken we terug op dit traject.
Lees meer
No items found.